Interface Media + Progressum = 20 år i trykkeribransjen

«Jeg hadde ikke klart å sjonglere så mange hatter i firmaet, hvis det ikke var for den effektive løsningen vi har knyttet til regnskap»

På Kalbakken sitter 3 ansatte å gjør drømmer om til virkelighet. Før i tiden skulle du være en anerkjent forfatter for å kunne utgi en bok. Nå kan du få den hjelpen du trenger hos Interface Media, slik at du kan fortelle og utgi din historie.

– Vi produserer bøker både for forlag og for privatpersoner som ønsker å utgi selv. Vi jobber med veldig mange forskjellige kundegrupper. Alt i fra slektsbøker til bøker som
skal selges i bokhandelen, forklarer daglig leder, Magnus Ravik.

– Vi er et lite firma som alltid har vært mellom 3-5 ansatte. I dag er vi tilbake til å være 3 ansatte, for vi synes egentlig det fungerer best. Alle vet sin rolle og det er effektivt på
den måten.

– Vi gjør alt utenom det redaksjonelle, så vi har ikke noe med innholdet å gjøre.

Designeren hos oss sørger for at hver side med bilder representerer boken på en fin måte. Senere gjør vi bokomslag og ender til slutt opp med en fil som er klar til trykking.
Ferdig trykte bøker blir deretter levert til kunden.

Bilde fra lokalene til Interface Media

Liten bransje, stor konkurranse

Bransjen har forandret seg opp igjennom årene. Det har ikke gjort konkurransen noe mindre.

– Vi har heldigvis klart å bevege oss mer i retning av privatmarkedet og mot indieforfattere som ønsker å utgi boken sin selv. En indieforfatter holder i hele verdikjeden selv og eier selv rettighetene. Det inngår et større ansvar og mer innsats fra forfatteren sin side, men det er også større  mulighet for å sitte igjen med en slant av
eventuelle salg, sier Ravik.

Det er i dag fult mulig å gi ut en bok uten å bli antatt på et forlag. Tidligere har nåløyet vært veldig smalt, det er det fortsatt i følge Ravik, men det finnes nå andre veier å gå og
flere muligheter. Kunden kan bruke sosiale medier eller andre lokale distribusjonskanaler for å få ut boken sin.

– Vi har et stort fokus på kundeoppfølging og det å være tilgjengelig for våre kunder.

– Mange av de som velger å bruke oss er ofte nye i «gamet» og har gjerne mange spørsmål. Da skal vi veilede og følge opp, slik at de kan ta de riktige valgene.

Et verdifult partnerskap

Ravik har mange ansvarsoppgaver og hans gjøremålsliste er ikke kort. Da er det godt å ha en samarbeidspartner som Progressum, som trygt tar seg av mange av de nødvendige oppgavene for bedriften.

– Jeg hadde ikke klart å sjonglere så mange hatter i firmaet, hvis det ikke var for den effektive løsningen vi har knyttet til regnskap.

– Da faren min gjorde regnskapet for Interface Media, før jeg tok over, var det veldig papirbasert. Det var rett og slett enormt mye mer jobb knyttet til regnskapet. Vi sparer så mye tid.

– Vi begynte å bruke Progressum i 2019 og siden da har alt vært skybasert hos oss. Jeg har alltid informasjonen jeg trenger tilgjengelig, når jeg trenger det. Etter en kort innkjøring, har det gått smertefritt hele veien.

Ravik jobber tett med deres kontaktperson i Progressum noe som gjør arbeidshverdagen hans veldig mye enklere.

– Vi mailer nærmes daglig, smiler Ravik. Hun er veldig tilgjengelig og jeg får raske svar, noe som er viktig for min del. Det er kjedelig hvis du spør om noe, og innen du har fått svar har du glemt hva du spurte om, fordi du er over på noe annet. Så det er veldig ryddig.

– Progressum gjør bokføring for oss, årsregnskap, henter tall fra Altinn og avstemmer bank. De håndterer inngående og utgående fakturaer, i tillegg til kommunikasjon med revisor i forbindelse med avslutning av året. Hadde du spurt vår kontaktperson hva hun gjør, kunne hun sikkert gitt deg en enda lengre liste, ler Ravik. Det er det som er så digg, alt går sømløst og jeg slipper å bruke masse tid på å tenke på det.

En digitalisert verden

Digitalisering kan tenkes å være et skremmende begrep for en trykkeribedrift. Det har i mange år vært stort fokus på et papirfritt samfunn.

– Det var mye snakk om e-bøker og det å lage bøker for Kindle en periode, men det har vel vist seg at de fleste som like å lese, fortsatt foretrekker å ha boken i hånden.

– Vi trykker ikke for de største forlagene, men vi designer for noen av de. Min erfaring er at opplagene deres har gått betraktelig ned og at de selger færre eksemplarer av én tittel, men til gjengjeld er det flere titler nå enn det var tidligere. Det typiske er vel at opplagene har gått ned, men at bredden er større, opplyser Ravik.

Ravik forklarer at det nå finnes et nytt marked. Veldig mange av de store influenserne gir ut bøker på løpende bånd. For eksempel matinfluensere som ønsker å gi ut kokebøker.

– Nå holder det at du har en historie og en kundegruppe fra før. Det passer godt med hvordan vi operer i Interface Media. Det at vi fungerer som et byrå gjør det enklere for kunder som vil utgi en bok å komme til oss.

– Når det kommer til utgivelse av bøker kan vi hjelpe deg med det meste. Mange har en drøm om å gi ut en bok og med mulighetene som finnes i dag, er det også mange som
kan gjøre det. Det er gøy å kunne være med på.

En spennende tid

Ravik ser lyst på fremtiden og bekymrer seg ikke over endringer i bransjen.

– Det er en spennende tid. Fra regjeringens hold så har det blitt snakket om at det er viktig å få boken tilbake i skolen, og at boken skal få en litt viktigere posisjon enn det den har hatt de siste årene. Det har jo vært stort fokus på iPad, Kindle og det som er.

Jeg tror det vil det være plass til oss i mange år til. Den lille bedriften er trygg på at de kan snu seg rundt og tilpasse seg utfordringene som eventuelt skulle dukke opp med tiden. De har et solid fundament i bånn og med Progressum på laget står de godt rustet for veien videre.

– Vi er flinke til å tilpasse oss og vi ser alltid etter nye muligheter. Det er positivt at det skjer ting, og at det ikke ser helt likt ut hele tiden, avslutter Ravik.

«Jeg har alltid informasjonen jeg trenger tilgjengelig, når jeg trenger det»

Magnus Ravik hos Interface Media