Trenger du en regnskapsfører?

Som bedriftseier er det helt sentralt å ha kontroll på kostnadene. De fleste nystartede selskaper som går under i løpet av den første tiden, gjør det nok ikke av mangel på inntekter, men fordi at kostnadsbasen ikke var tilpasset ingen eller svært lave inntekter. Derfor er de aller fleste eiere av mindre bedrifter meget påpasselig med å holde kostnadene nede. En regnskapsfører sees da lett på som en stor og unødvendig kostnad. Muligens har du også fått med deg den gjengse oppfatningen om at moderne regnskapssystemer er så enkle at det ikke krever noen spesielle forkunnskaper for å kunne føre regnskapet sitt selv.

Hensikten med denne artikkelen er å grave litt mer rundt dette og se om det virkelig er slik at kostnad til regnskapsfører i de fleste tilfeller er totalt bortkastet.

Gode grunner til ikke å ha regnskapsfører

For noen ganske få fremstår det som unødvendig å ha regnskapsfører. Hvis du kan svare «ja» på følgende fem spørsmål, er det helt unødvendig for deg å benytte regnskapsfører:

  • Du har god teoretisk forståelse for regnskap, skatt, merverdiavgift og likviditetsstyring.
  • Du har praktisk erfaring med føring av regnskap i et moderne web-basert regnskapssystem, som for eksempel som Tripletex eller Xledger.
  • Du har tid til selv å føre regnskapet, uten at det går nevneverdig på bekostning av tiden du trenger for å drive og utvikle virksomheten din.
  • Du er strukturert og nøyaktig i din arbeidsform, og finner det uproblematisk å gjøre repetitive arbeidsoppgaver og forholde deg til tidsfrister for rapportering til myndighetene (a-melding og mva-melding, aksjonærregisteroppgave, skattemelding og årsregnskap).
  • Du ser på det å føre regnskapet som en lystbetont arbeidsoppgave, og noe du normalt ikke nedprioriterer til fordel for andre mer «spennende» arbeidsoppgaver.

Det finnes faktisk personer som kan svare «ja» på alle spørsmålene ovenfor, men det er ikke så veldig mange av dem som driver egen virksomhet, med gode grunner. De som svarer «ja» på de fem spørsmålene har svært god kompetanse for administrative oppgaver, men er ikke nødvendigvis de mest innovative eller selgende personer som elsker å ta pulsen på markedet ved kontakt med kunder, leverandører, ansatte, samarbeidspartnere, konkurrenter mv.

Hvis ovennevnte ikke beskriver deg, anbefaler vi deg å lese videre om fordelene ved å ha en regnskapsfører.

Gode grunner til å ha regnskapsfører

Hvis du trenger å gi deg selv gode grunner for hvorfor kostnaden til regnskapsfører ikke er bortkastet, utgjør følgende en god start:

  • Du ønsker å fokusere tiden din på drift og utvikling av virksomheten din, og la andre ta seg av regnskapsføringen slik at du har en ting mindre å bekymre deg om i hverdagen.
  • Du synes regnskap, skatt og merverdiavgift noen ganger er vanskelig forstå og ser fordelen ved å ha noen kompetente å diskutere slike ting med.
  • Du ønsker at bedriften din skal ha et proaktivt forhold til myndighetskrav om rapportering og innsending av oppgaver i altinn, fremfor til stadighet å bli minnet om oversittede frister ved purringer i altinn som må håndteres som brannslokningsprosjekter, og hvor du hele tiden føler deg på etterskudd.
  • Monotone arbeidsoppgaver kjeder deg, slik at du har en tendens til å utsette disse, slik at de til slutt kan bli til et nærmest uoverkommelig fjell av ikke-utførte arbeidsoppgaver som haster veldig.
  • Selv om du har regnskapsfører, kan du velge å gjøre en del av arbeidsoppgavene rundt regnskapet selv for å redusere kostnaden til regnskapsføring. Moderne skybaserte regnskapssystemer har muliggjort dette.

Du finner det kanskje hensiktsmessig å fakturere selv. I tillegg ønsker du kanskje å godkjenne alle fakturaer fra leverandører før betaling. Alt øvrig med regnskapet ønsker du muligens at regnskapsfører skal gjøre. Med moderne regnskapssystemer som Tripletex og Xledger er det mulig å velge den mest ideelle ansvarsfordelingen mellom deg som bedriftseier og regnskapsføreren din, som du som bedriftseier synes fungerer best.

Hvordan du bør se på regnskapsføreren din

Som nevnt innledningsvis er det ganske vanlig å se på regnskapsfører som en ren kostnad. Dette gjelder spesielt for nye gründere uten tidligere erfaring. Det man isteden bør gjøre er å foreta en såkalt kostnads-nyttevurdering av å ha regnskapsfører. Kostnaden du betaler regnskapsfører sammenholdes da med de fordelene du oppnår, hvorav flere er nevnt blant «Gode grunner til å ha regnskapsfører» ovenfor.

Et godt råd i denne sammenheng kan være ikke kun å gå for den billigste regnskapsføreren, men isteden velge en regnskapsfører du forstår har kompetanse til å bistå deg i tilgrensende problemstillinger som stiftelse av selskaper, selskapsrett, skatterett og arv. Mange regnskapsførere har mye erfaring med å bistå bedrifter som din. Disse er neppe de aller billigste, men det kan være vel anvendte penger å betale

Oppsummering 

Som bedriftseier har du valget mellom å se på regnskapsfører som en unødvendig kostnad eller en av dine nærmeste diskusjonspartnere og en del av kjerneteamet for virksomheten din. Vår anbefaling er helt klart å velge en kompetent regnskapsfører som en del av kjerneteamet ditt og benytte vedkommende til alt du har behov for. For at dette siste skal være mulig er det viktig at du også føler at kjemien stemmer mellom deg og regnskapsfører, slik at regnskapsføreren din ikke minner deg om din dårlige samvittighet for alt du ligger etter med.

Hvis du har behov for noen å sparre med rundt valg av regnskapsfører eller andre tilgrensende problemstillinger, må du gjerne kontakte oss i Progressum. Vi hjelper deg gjerne med dette og mye mer.