Feriepenger 2025 – For deg som er arbeidgiver eller ansatt

Feriepenger er en av årets mest etterlengtede utbetalinger for mange ansatte – og for deg som arbeidsgiver er det viktig å ha kontroll på regelverket. Her får du en oppdatert og lettfattelig gjennomgang av det viktigste du må vite om ferie og feriepenger.

Hvem har rett på feriepenger?
Alle som har vært i jobb i løpet av 2024 har opptjent feriepenger som skal utbetales i 2025. Feriepenger er i praksis en erstatning for lønn når man tar ferie – og utbetales som regel i juni.

Mange setter ekstra pris på denne utbetalingen fordi det ikke trekkes forskuddsskatt på feriepenger, noe som gir en høyere nettoutbetaling enn vanlig månedslønn. Dette gjelder kun for feriepenger beregnet av fjorårets inntekt. Husk at feriepenger fortsatt er skattepliktig inntekt og inngår i skattegrunnlaget for året.

Hvor mye ferie har ansatte rett til?
I følge ferieloven har ansatte krav på fire uker og én dag ferie (25 virkedager). Merk at lørdager også regnes som virkedager i denne sammenhengen. De fleste arbeidstakere i Norge har likevel rett til fem uker ferie gjennom tariffavtale eller individuell avtale med arbeidsgiver.

Startet før 30. september: Rett til full ferie – men ikke nødvendigvis full lønn i ferien hvis de ikke har opptjent feriepenger fra tidligere arbeidsgiver.

Startet etter 30. september: Rett til én ukes ferie. Mer ferie kan avtales.

Når kan ansatte ta ferie?
Alle ansatte har rett til tre uker sammenhengende ferie mellom 1. juni og 30. september. Dette gjelder uavhengig av om de har opptjent feriepenger eller ikke.

Det er arbeidsgiver som fastsetter tidspunktet for ferie, men det skal tas hensyn til både virksomhetens behov og arbeidstakers ønsker. I de fleste tilfeller finner man en løsning sammen, men skulle det oppstå uenighet, har arbeidsgiver det siste ordet – så lenge det er saklig begrunnet.

Samtidig har du som arbeidsgiver også plikt til å sørge for at ansatte får tatt ut ferien sin innen utgangen av ferieåret, altså innen 31. desember.

Hvordan beregnes feriepenger?
Feriepengene beregnes ut fra det den ansatte tjente i opptjeningsåret (2024):

  • 10,2 % hvis den ansatte har rett til fire uker og én dag ferie
  • 12 % hvis den ansatte har fem ukers ferie

Feriepengegrunnlaget inkluderer:

  • Fast lønn
  • Overtid (fastsatt i tariff/avtale)
  • Bonus og provisjon hvor det ikke er eksplisitt angitt at det ikke inngår i feriepengegrunnlag

Det inkluderer ikke:

  • Feriepenger som ble utbetalt i fjor
  • Etterbetaling av feriepenger fra tidligere år

Feriepenger ved slutten av et arbeidsforhold
Slutter en ansatt, skal alle opptjente feriepenger utbetales sammen med siste lønn – uansett når i året det skjer.

Vær oppmerksom på at hvis feriepengene utbetales i samme år som de er opptjent, skal det trekkes skatt. Utbetales de året etter, som vanlig, blir det ikke forskuddstrekk – men skattepliktig er det uansett. Det kan derfor være likviditetsmessig fordelaktig både for både arbeidsgiver og den ansatte at feriepenger ikke utbetales før rett over nyttår i det påfølgende år. Det er derfor ikke uvanlig å avtale dette i forbindelse med at en ansatt slutter.

Hva er det trekket på lønnslippen ved feriepengeutbetaling?
Mange ansatte lurer på hvorfor det er et trekk i lønnslippen i den måneden feriepengene utbetales – spesielt når man har fem ukers ferie. Dette henger sammen med at feriepengene utbetales i stedet for lønn.

Hvis man har øket stillingsprosenten i utbetalingsåret i forhold til i opptjeningsåret vil man kunne oppleve at trekket overstiger de opptjente feriepengene, slik at man faktisk får utbetalt mindre enn opptjente feriepenger. Tilsvarende vil kunne skje ved en betydelig lønnsøkning. Den ansatte har da imidlertid rett til å frasi seg retten til å avvikle deler av ferien, slik at man får utbetalt fulle opptjente feriepenger.

Tips til deg som arbeidsgiver

  • Sørg for tydelig kommunikasjon med de ansatte om ferie og feriepenger
  • Sjekk at regnskapssystemet er korrekt satt opp for korrekt beregning og utbetaling av feriepenger
  • Avsett feriepenger som gjeld i regnskapet i opptjeningsåret. Hvis du bruker et vanlig regnskapssystem som inkluderer lønnsmodul, som for eksempel Tripletex eller Xledger, vil dette gjøres automatisk.
  • Ta høyde for at ansatte vil ha spørsmål – og vær forberedt på å svare

Progressum hjelper deg hele veien
Vi vet at ferie og lønn kan være forvirrende – men vi gjør det enkelt. Trenger du hjelp med lønnskjøring, feriepengeberegning eller regnskap generelt? Våre regnskapsførere i Progressum gir deg full kontroll og forenkler hverdagen din.